Svenske Isskåp

Länk till prislistor, läs mer här

Isskåp av trä med bleckplåtsklädd isbehållare upptill. Smältvattnet rinner längs skåpets sidor ner till behållare i botten med kran för avtappning. Skåpets inredning består av tre glashyllor med lister av metall i framkanten. Insidan är klädd med bleckplåt, där sidorna har vågig form för att möjligge valfri placering av hyllorna. Skåpets dörr är låsbar.Isskåpet är tillverkat av Tranås Snickerifabrik, som grundades 1896 av f.d kaptenen i Frälsningsarmén, amatörmålaren och riksdagsmannen B.F. Gelotte. Sonen Erik Gelotte övertog fabriken 1913. Efter dennes bortgång 1931 ombildades företaget till aktiebolag. 1955 bytte företaget namn till Tranås Skolmöbler AB. Skåpet tillverkades i fem storlekar med olika nummer (källa: www.tranashembygd.se).
Det aktuella skåpet tillhörde styckjunkare Ernst Folke Rahlén (född 1898) med familj. De bodde i Norra kasern, A 8, Boden. Skåpet var placerat i farstun på 2:a våningen, dörr i dörr med 5:e batteriets logement. Det fylldes vid behov på med isblock av regementets personal. Isen togs från det sågspånstäckta isberget som låg rakt fram utanför regementsstaketet, sett från Försvarsmuseums nuvarande entré. Skåpet fanns på sin plats så långt tillbaka i tiden som Elisabet Rahlén kan minnas, och fram till 1950 då familjen flyttade in till staden (källa: Elisabet Rahlén Bergman, 2012).
Då skåpets baksida har en adressetikett från Tranås Snickerifabrik Aktiebolag kan det vara tillverkat efter 1931 då företaget ombildades till aktiebolag detta år.