Konkurrerande produkter och prislistor

AB Svensk gymnastikmateriel, Hultsfred
I snart 100 år har det tillverkats gymnastikmaterial i Hultsfred, så traditionen är djupt rotad i den småländska myllan. KGM AB som står för Kontroll, Gymnastik, Montage i Hultsfred AB – är en vidareutveckling av ett mindre tvåmansföretag som från början sysslade med montering och service av sporthallar åt Esselte Sport.1985 tog KGM AB över tillverkningen och renodlade verksamheten till endast gymnastiksals-tillverkning och finns nu i stora, rymliga lokaler.


Klicka  för större bild


AWN
A.W. Nilssons fabrik låg i Malmö, senare i Kristianstad, och tillverkade förutom barn- och dockvagnar också stålmöbler, kirurgiska möbler och dentalmöbler. De tillverkade barnvagnar mellan 1855 och ca 1975. Köptes upp av Brio mot slutet av ”sin levnad”.
Man kan nog dra slutsatsen att Gustaf Nilsson på 1850-talet tillverkade Sveriges första barnvagn. Han gjorde ovala vaggor i korg och med hjälp av smeden i närheten tillverkades hjul på en vaggans korg – i stället för medar.
AW Nilssons fabriker som etablerades sig på Möllevångsgatan 1885 expandera och lät så småningom inkorporera Suells herrgård. Först på sjuttiotalet återställdes och restaurerades byggnaden.


NÄÄS verktygsförsäljning Floda


Klicka för större bild
Nääs verktyg och skolmöbler Floda station
Hämta pdf


Kocks Snickerifabrik Trelleborg
Skolmöbeln THYWE


Klicka för större bild

Åren närmast runt förra sekelskiftet var för Johan Kock, stans store industrimagnat, mycket intensiva med många bolagsbildningar.

I november 1898 hade han intresserat ett antal personer att med honom bilda Trelleborgs Snickeri & Möbelfabriks Aktiebolag och avsikten var att fabriksmässigt tillverka möbler och andra snickeriprodukter. Styrelsen beslöt i maj månad året efter att byggmästare P. Olsson här i staden skulle uppföra bolagets fabrik på den tomt Johan Kock ägde vid Trädgårdsgatan. Kostnaden var beräknad till 30000 kronor och ett rejält resegille kunde hållas redan lördagen den 19 augusti. Innan man riktigt hade hittat företagets profil tillverkades i huvudsak byggnadssnickerier där dörrar blev lite av en specialitet som till och med kunde exporteras till Tyskland. Senare hittade företaget en helt annan nisch och likkistor blev en stor artikel för snickerifabriken, men var säkerligen inte riktigt den typ av ”möbler” bolagsledningen hade tänkt sig. Följaktligen drevs företaget sakta men säkert mot likvidation, som slutade med att Johan Kock 1916 för egen räkning löste in bolagets fabriksbyggnad med hela maskinutrustningen.

Året därpå, 1917, startade han istället Kocks Snickerifabrik med en helt annan och seriösare inriktning än vad det förra bolaget hade. Skickliga konstruktörer och arbetsledare tillsammans med duktiga yrkesarbetare anställdes och snart började tillverkningen av inredningar till butiker och restauranger, till biografer och teatersalonger, till samlingssalar och möteslokaler. Det dröjde inte länge förrän Kocks var ett namn att verkligen räkna med i den växande snickeribranschen. Företaget tog också upp som sin specialitet så kallade böjmöbler. Man ångade upp träet så att det blev mjukt och kunde böjas till önskad form. För Kocks Snickerifabrik blev tillverkningen så viktig att företagets telegramadress, gårdagens motsvarighet till dagens www, var ”Böjmöbler”. Johan Kock dog 1945 och då såldes företaget till Ljungs Industrier i Malmö. När tillverkaren av de världsberömda Dux-möblerna ville utöka sin produktion här i Trelleborg träffade staden överenskommelse om byte och övertog 1962 fabriksbyggnaderna vid Johan Kocksgatan mot ett större markområde vid Strandriddaregatan där en stor produktionsanläggning byggdes.
Artikeln hämtad fråndTrelleborgs Allehanda.
Ko
cks snickerifabriker Trelleborg
Hämta pdf


Tidaholms bruks AB


Tidaholms bruk 1907 
Hämta pdf


Verkstaden Patentbänken Vrena


Klicka för större bild
Verkstaden patentbänken Vrena 1926
Hämta pdf


AB Gullringens snickerifabrik
Köpings nya snickerifabrik, Köping
(Firman grundad 1871)